Hydroponics

Hydroponics (mini knollen)

Miniknollen gekweekt op watercultuur, ook wel bekend als hydroponics, verleent meer sturing aan de ontwikkeling van de plant. Hierdoor kunnen de hydroponics precies naar wens worden geteeld in tegenstelling tot volle grond miniknollen teelt. Jarenlange ervaring op het gebied van hydroponics heeft ons veel geleerd over de efficiëntie in de teelt. Naast hydroponics hebben wij ook ervaring met airoponics, een systeem vergelijkbaar met hydroponics. Hydroponics teelt bestaat uit een aantal stappen.

Uitgangsmateriaal

Hydroponics worden gekweekt vanuit een in vitro plantje. U kunt deze plant rechtstreeks bij uw leverancier kopen of u kunt hem zelf produceren in een lab.

Afkweektafel

De kleine in vitro plantjes dienen te worden afgekweekt op een afkwektafel in een geconditioneerde omgeving.

Kas

Traditioneel wordt hydroponics geteeld in foliekassen. De kas moet voorzien zijn van insectengaas en toegangssluizen tussen verschillende compartimenten in de kas.

Klimaatregeling

Het klimaat is cruciaal voor de teelt van hydroponics. De luchtvochtigheid en temperatuur in de kas moeten optimaal gehouden worden om een maximale productie te garanderen. De klimaatbeheersing gebeurt door de regelapparatuur die in de pompunit is ingebouwd.

Teeltgoten

Nadat de in vitro plantjes zijn afgekweekt kunnen ze de goten in waar ze verder zullen worden gekweekt. De goten kunnen worden opgehangen in sets van twee goten. Tijdens de oogst van de miniknollen kunnen de sets om en om omhoog worden gehesen zodat de andere teeltgoten die nog op werkniveau hangen eenvoudig kunnen worden benaderd wat de oogst versoepelt zonder ruimte in te leveren.

Water Behandeling

Kweken in teeltgoten op watercultuur vereist aandacht voor nutriënten omdat de planten alle voedingsstoffen uit het water halen. De hoeveelheid daglicht op de locatie bepaald hoeveel teeltrondes er per jaar mogelijk zijn, in Nederland zijn dit vaak 2 teeltrondes. Doordat de kas vaak opgedeeld is in verschillende productie sets is sturing van nutriënten van belang om de goede hoeveelheid en soorten nutriënten bij de juiste productie set te krijgen. Het proces begint bij de pompunit waar de nutriënten worden gemengd met water zodat het water de juiste pH waarde krijgt. Vervolgens wordt het voedzame water tijdens de uren dat de planten assimileren door de teeltgoten gepompt. Al het water wordt aan het einde van de teeltgoot weer opgevangen zodat geen druppel van het voedingswater in de bodem terecht komt maar wordt hergebruikt door nieuwe nutriënten toe te voegen. Het nutriëntenrecept wisselt meerdere malen tijdens de teeltronde om optimale groei te realiseren. Het dagelijks bijvullen van de productiesets wordt volledig automatisch gedaan door de Netafim computer op de pompunit. Deze computer is van afstand te benaderen via internet op uw smartphone, tablet of pc

Opslag

Geconditioneerde opslag om materiaal op te slaan voor het volgende seizoen kan onderdeel worden gemaakt van een hydroponics project.

Training en teeltbegeleiding

Het kweken van hydroponics vereist enige kennis. Met 10 jaar ervaring in de hydroponics kunnen wij u belangrijke adviezen geven voor zowel de teelt als de techniek. Voordat met de hydroponics wordt begonnen, is een trainingsdag een must. Tijdens deze dag worden zaken behandeld die cruciaal zijn voor een goede controle voordat de teelt begint. Na deze dag kunt u zelf bepalen of u meer of minder begeleiding wilt. Teeltbegeleiding is een waardevol hulpmiddel om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de teelt.