Solem

Solem is een betaalbare, eenvoudig te gebruiken en krachtige irrigatiecomputer welke voornamelijk geschikt is voor vollegrond teelten. De Solem irrigatiecomputer bestaat uit een modulair systeem wat kan worden uitgebreid tot 360 kraansturingen en 30 pompsturingen. Bediening van de Solem irrigatiecomputer gaat via een zeer gebruiksvriendelijke app op telefoon of tablet of via een computer.

Door de modulaire opbouw de Solem irrigatiecomputer is er niet per sé een basisstation vereist en kan er via een bluetooth verbinding op een kraanmodule een programma worden ingesteld.

Door meerdere modules met elkaar te koppelen via een basisstation (gateway) kunnen er modules op verschillende plaatsen worden aangestuurd via één centraal programma wat instelbaar is op de gateway via de app of op de computer. Aansturing van kranen gebeurt draadloos tot een afstand van 850 meter.

Naast kranen aansturen kan de Solem irrigatiecomputer ook verschillende sensoren uitlezen:

 • Vochtigheid
 • Temperatuur
 • Windsnelheid
 • Luchtvochtigheid
 • Flowmeting (litertellers)

Hieronder vindt u de verschillende modules van de Solem irrigatiecomputer

Solem Basestation (gateway)

De Solem Gateway is een basisstation waaraan verschillende modules kunnen worden gekoppeld. De gateway is dus in feite het brein van het systeem.

Door middel van LoRa technologie kan de gateway draadloos modules aansturen tot 850m ver weg. De gateway is door middel van WiFi met een 4G router verbonden met het internet en overal ter wereld te bedienen via de app en via de computer.

Eigenschappen van de Solem Gateway:

 • Volledig te bedienen via Bluetooth of Internet
 • Kan verbinden met 30 modules tot 850m afstand
 • Tot wel 360 kranen aan te sturen
 • Kan tot wel 30 pompen aansturen
 • Direct te verbinden met het internet via een bestaand WiFi netwerk of via een 4G modem.
 • Laag in stroomverbruik ~6W, 12V

Solem Batterij Kraanmodule

De Solem batterij kraanmodule kan afhankelijk van het type 1, 2, 4 of 6 kranen aansturen en hiernaast nog een hoofdkraan of pomp aansturen. Elke batterij kraanmodule kan via LoRa worden verbonden aan een gateway en zo via het internet worden bereikt via de app of via de computer. De kraanmodule kan ook losstaand worden gebruikt zonder gateway. De module is dan echter niet via het internet te bedienen, maar enkel via de app op de telefoon binnen bluetooth bereik.

De kraanmodule is ook voorzien van een breekcontact welke irrigatie kan onderbreken. Hier kan bijvoorbeeld een regensensor aan worden aangesloten om te voorkomen dat er wordt geïrrigeerd als het regent.

De kraanmodule is voorzien van een 9VDC batterij. Wij raden deze elk jaar te vervangen.

 

 

Solem Batterij Kraan+Flowmodule

De Solem Batterij Kraan+Flow module is vergelijkbaar met de kraanmodule en kan afhankelijk van het type 1, 2, 4 of 6 kranen aansturen en hiernaast nog een hoofdkraan of pomp aansturen en een flowmeter of regensensor uitlezen. Elke batterij Kraan+Flow module kan via LoRa worden verbonden aan een gateway en zo via het internet worden bereikt via de app of via de computer. De Kraan+Flow module kan ook losstaand worden gebruikt zonder gateway. De module is dan echter niet via het internet te bedienen, maar enkel via de app op de telefoon binnen bluetooth bereik.

De Kraan+Flow module is voorzien van een sensorcontact waarop een flowmeter kan worden aangesloten. Hierdoor kan er flowbewaking plaatsvinden en kan het programma worden onderbroken of er kan een melding worden gestuurd als er bijvoorbeeld te veel water vloeit (als er een lek in het systeem is) of als het dagelijkse maximum volume aan water is bereikt.

De Kraan+Flow module is voorzien van een 9VDC batterij. Wij raden deze elk jaar te vervangen.